Hønshus og hønsegård
Første udendørs byggeprojekt blev hønsehus og hønsegård. Der var pludselig en stram deadline, da vi fik mulighed for at få Skånske Blomsterhøns i slutningen af februar måned i 2019.
Vi gik i gang i Januar og var utrolige heldige med vejret. Da vi satte stolper til hønsehuset og igen senere til hegnet omkring hønsegården var der frostfrit. Det var koldt og vi havde flere dage med stemningsfuld sne, men de fleste dage høj sol, så vi klarede udendørs byggeriet til deadline inden hønsene flyttede ind.
Huset er bygget primært af genbrugsmaterialer. Materialer fra nedrivningen inde i hovedhuset blev brugt til vægge og tværstivere. Vi fandt gamle tagplader i maskinhuset og vi havde gamle vinduer liggende som vi har fået af en god veninde. Vi fandt også stolper som har været i overskud fra et tidligere byggeprojekt. Nyanskaffelser bestod i skruer og forskallingbrædder til den ene væg, hegnet og stolper til hegnet.
Huset er ca. 7 m2, vi ville have et hus hvor vi kunne stå oprejst når vi skulle muge ud, give foder og tilse hønsene. Vi har valgt siddepinde i runde, vi har brugt tykke grene fra haven til siddeinde, når man vælger runde siddepinde skal de være godt tykke, da hønsene skal kunne ligge kroppen ned på pinden uden at få overbalance når de sover om natten. Vi har valgt en bund af betonfliser, og banket jerntagplader ned i jorden hele vejen rundt i kanten at huset, så rotter og gnavere ikke kan komme ind. Den indhegnede hønsegården er på ca. 140 m2. Vi her lavet 5 redekasser, hvilket er lidt i overkanten, hønsene fortrækker samme redekasse og kan være 3-5 høns om at dele en redekasse.
Der er vand og mad i huset. Strøelse på gulvet. Af strøelse har vi valgt hø i gå zonerne og alt efter om vi har træpiller, der har været på gulvet i fyrrummet, så bruger vi træpiller eller hø på gulvet under siddepindene.
Kyllingehus
Hønsene har fået kyllinger og et kræver at vi kan fjerne hønsemor og de små nyklækkede kyllinger væk fra flokken.
Vi har lavet et kyllingehus/opfostringshus og en lille kyllingegård. Vi har som vanligt brugt de materialer der var, genbrugs træ fra tidligere projekter, en lille 1/4 palle, en stump af en tagplade der lå i maskinhuset, skruer og hængsler (vi køber hængsler og skydelukninger når der er tilbud i LIDL, så har vi altid når vi har lysten til at bygge). Huset er lige stort nok til at hønsemor kan ligge bagerst i huset og kyllingerne med tiden kan ligge foran hende, forest i huset.
Værktøj: skruetrækker eller skuremaskine, rundsav/stiksav eller håndsav, blyant, vinkel eller lineal.
Vi skar alle plader ud først. 4 sider, en bund og en topplade, samt tagpladen i jern. Vi har valgt at lave skråt tag, vi synes det ser hyggeligt ud og det giver mulighed for lede regning væk et sted. Alle plader er skruet sammen med hjørnelister indvendigt. Lågen fortil er sat på med hængsler samt monteret med en krog. Til sidst kom der tagplade på taget. Det tog en formiddagstid at lave huset. Jo mere du har forberedt dig, med tegninger og materialevalg, jo hurtigere kan det laves. Selv om det jo ikke kun drejer sig om at blive færdig, men i lige så høj grad om at lave huset og nyde processen i det.
Kyllingerne og Sølvpil ser ud til at være glade for det lille nye hus.
Andehus
Løbelænder er et must i køkkenhaven, og de skal selvfølgelig kunne gå indendøres, ligge på rede og lukkes inde om natten for ræven og andre fjender.
Andehuset, eller det vil sige et blev til to, da vi “pludselig” stod med 10 ællinger. Begge huse er lavet af paller, genbrugstræ fra nedrivningen af lofter i stuehuset, gulvplader fra et tidligere projekt og tagplader vi fandt i maskinhuset, skruer fra et tidligere projekt, vandfast krydsfiner i bunden, som vi fandt i værkstedet (tidligere ejer havde efterladt dem, juhu for det). Vi købte hængsler og skydelåse/kroge. Men ellers var der tæt på 0 udgifter til husene.
Det første hus (moderhuset) har en låge til ænderne, som de kan lukkes ind og ud af. Der er også en låge til at muge ud og til at sætte mad og vand indendørs. Samt en lille rampe/trappe op til huset.
Det andet hus er med en stor låge. Vi har måtte sande at det er lidt upraktisk, så ved fremtidige byggerier vil vi vælge moderhus-modellen med en ande-låge og en luge-ud-låge.
På sigt skal der regnvandsopsamler på tagkonstruktionen på moderhuset, andehus 2 har vi valgt at vandet løber ned i “andedammen”, deraf også den meget skrå taghældning på begge huse. Regnvandsopsamling på moderhuset udestår pt.
Til vandtrug fandt vi en gammel plastikskuffe, til foder havde vi nogle terracotta krukker som passede i højde og størrelse. En gammel børne sandkasse er blevet til “sø”. Den første fik vi af en i nabolaget, den havde et hul, så vi har foret den med have-afdækningsplastik. Det var dog for besværligt når der skulle skiftes vand i bassinet, så den er udskiftet med sandkasse magen til, købt på Den Blå Avis. Sandkassen har vi valgt af grave ned, så skulle vi ikke til at bygge rampe. I sandkassen er lagt trædesten, så ænderne kan komme op.
Højbede
Højbede skal der til i vores urtehave, dels for at afgrænse urterne men også så vi får lidt bedre arbejdsforhold med ryggen.
Kasserne er bygget af de gamle gulvbrædder der lå på loftet. Fire brædder sat sammen til en firkant og trefag sat oven på hinanden. De tre fag er samlet med fer og not og skruet sammen med en hjørnebjælke, som er dele fra gamle træpaller. Kasserne er ubehandlede, står direkte på jorden. Det gør selvfølgelig at træet rådner hurtigere, men vi vil gerne undgå trykimprægnering og ved så at vi skal udskifte træet lidt oftere.
Kartoffelbede
Vi har læst om dyrkning af kartofler i halm, hvor man slipper for hypning og ikke mindst lugning, når man dyrker kartofler. Det kunne vi ikke stå for, så vi valgte at gå all in og sætte 200 kartofler på denne måde. Indtil nu ser høsten fin ud, men da vi kom lidt langt hen på sæsonen, inden vi fik kartoflerne i “jorden” må vi vente lidt længere med at høste. Næste sæson prøver vi at lægge nogle kartofler allerede i efteråret, de skulle kunne klare frosten under halmdækket. Helt klart et forsøg værd!
Bedene er lavet at de gamle gulvbrædder fra loftet, samlet til aflange rektangulære rammer. Rammerne er sat direkte på jorden og er ubehandlede, med de fordele (for naturen) og ulemper (de skal skiftes oftere) det giver.
i de fire hjørner og på midten af langsiderne er sat små 30 cm lange spidsede stolper, som er banket i jorden og rammerne er skruet fast i stolperne.
Bistade
At starte en bigård op er dyrt i udstyr. Et af de steder hvor man kan spare mange penge er ved at bygge sin bistade selv. De to mest almindelige stader her hjemme er opstablingsstade og trugstade. Vi fand en tegning på hjemmebygget trugstade og har lavet to trugstader. Begge er lavet af genbrugstræ (fra gamle europaller), skruer vi allerede havde, tagpap fundet på den blå avis, vi invisterede i to vippebeslag og lindolie.
Du kan finde tegninger med mål til alt hvad du skal bruge til at lave et trugstade: https://www.biavl.dk/medlemmer/videnbank/bimaterieltegninger/
Vores trugstader er til rammemålene 10×12.
Bivogn
Da vi skulle høste honning i foråret 2020, fandt vi ret hurtigt ud af, at vi havde brug for en vogn til at placere magasinkasser og kassen med biavler udstyr på.
At høste honning er tungt, og for at undgå for mange løft op og ned, har man brug for noget at sætte af på. Og så selvøflgelig noget man kan køre de tunge honningfyldt magasinkasser væk på. Derfor har har vi bygget vores første prototype af en transport vogn som også kan fundere som afsætter bord til bigården.
Vi har købt høvlede forskallingsbræder, et hjul til sækkevogn og ellers brugt skruer, møtrikker og jernrør, som allerede var i værkstedet.
Høvlbænk - til turen
En lille hobby er sprunget frem, inspireret af svoger Jesper. At snitte. Når man snitter er der ro, tid til fordybelse, hygge og der kommer som regel et eller andet brugbart ud af det, oftest en ny ske til husholdningen.
Man kan selvfølgelig side inde i værksted og snitte, men det kunne da være så hyggeligt hvis man kunne sidde lige der hvor det var smukkest, hvor bålet er eller bare ens ynglingsspot i haven. Derfor fandt vi på at bygge en transportabel snittebænk.
Inspirationen fandt vi på youtube, du kan se videoen her: https://www.youtube.com/watch?v=grXf4ksuJWA
Materialerne er trælister købt i byggemarked og skruer fra værkstedet.